Rapid Application Development is een methode waarmee je supersnel software ontwikkelt. Er is minimale planning voor nodig en het wordt steeds meer gebruikt. RAD is inmiddels zelfs uitgegroeid tot een van de meest populaire ontwikkelmethoden binnen agile softwareontwikkeling. Hoe werkt dit precies en is het ook iets voor jou? Je leest het hier!
Snelheid
Bij Rapid Application development (RAD) draait het allemaal om één ding: snelheid, de naam zegt het al. Het uitgangspunt van deze methode is in korte tijd en met lage investeringskosten systemen van hoge kwaliteit leveren. Er zijn verschillende manieren waarop je gebruik kan maken van Rapid Application Development, waaronder het gebruik van low-code en no codeplatformen. Met deze platformen hoef je zelf geen tijdrovende programmeer codes te schrijven. Dit scheelt een hoop tijd. RAD maakt gebruik van prototypes en modellen die de vorm van het uiteindelijke product nabootsen. Alle verschillende componenten worden parallel aan elkaar ontwikkeld in de vorm van mini-projecten. Uiteindelijk leidt dit tot een prototype dat in de testfase gemakkelijk aangepast kan worden.
Voordelen en nadelen
Naast snelheid zitten er nog een hoop andere voordelen aan het gebruiken van een Rapid Application platform. Het is namelijk makkelijk om de voorgang van een project bij te houden, omdat je gebruik maakt van iteratie. Je hebt namelijk te maken met een groot aantal componenten en prototypes die herhaaldelijk worden opgeleverd. Je kunt hiermee ook constant evalueren en hebt veel ruimte voor feedback van gebruikers. De snelle ontwikkeling van applicaties zorgt er ook voor dat de software die je ontwikkelt zeer flexibel is. Je kunt alle prototypes dus op elk mogelijk moment aanpassen. Helaas zit er ook een nadeel aan deze softwareontwikkelmethode. Je moet namelijk wel bereid zijn om deze constructieve feedback te accepteren van de gebruikers.