Zingende serveerster

Bernadette (1959)

‘Dutch Kroketten’, ‘Authentic Dutch Pea Soup’ en ‘Moroccan Chicken Shawarma’.

Zomaar enkele van de gerechten die je kunt bestellen in het Amsterdam Restaurant van voormalig zangeres Bernadette. Voor zo’n authentiek bordje erwtensoep van de geboren Volendamse moet je wel een stukje omrijden: naar het Canadese Kamloops, om precies te zijn.

U kent Bernadette niet van haar culinaire kwaliteiten, maar (als u daar oud genoeg voor bent) van haar deelname aan het Songfestival van 1983. Om de finale in München te bereiken moest ze in de nationale voorronde eerst afrekenen met snel vergeten acts als Mystique, Deuce en Music Hall.

Dat was prima te doen, maar van de formatie Vulcano had ze meer concurrentie. Hun Een beetje van dit haalde maar één punt minder dan Sing me a song en bleek het in de Top 40 ook beduidend beter te doen: plek 7 versus 28. Alle vijf deelnemers mochten trouwens twee liedjes pitchen, maar in Soms zag Nederland helegaar niks.

Bernadette (die als je door je wenkbrauwen gluurt wel iets van Petra Brinkhorst weghad) werd bij het echte festival zevende in een veld van twintig deelnemers. Niet slecht en ook niet heel goed.

Aangezien we niks hebben met aerobic en sportscholen, hebben we het deel van haar werkende leven dat daaraan werd besteed even gemist. Maar we zullen Bernadette nooit vergeten om haar vertolking van het intro van de tekenfilmserie Candy Candy. Zingt u even mee?

Kijk dat kind, grappig kind, met linten in haar hoed
Het is een meisje dat hard rennen kan en heel vaak lachen moet
Ook klimt zij vaak in hele hoge bomen
Of zit zij zomaar voor zich uit te dromen
Hoe heet zij dan, hoe heet zij dan, haar naam is Caaaaaandy

En nu dus, samen met haar man, pannenkoeken. Sinds 1999 alweer.

Waar vind je nog een vrouw die kan zingen én een fatsoenlijk beslag kan maken?

In Kamloops dus, mensen!
Hup!
Dat vliegtuig in!