Westertoren

Bas Westerweel (1963)

Bas Westerweel. Iedereen kent ‘m, maar niemand kan ook maar een tiende van zijn cv opnoemen. Wist u bijvoorbeeld nog dat hij in een zot pakje in de Hollandse versie van Mama Mia speelde? Of dat hij een tijdje mocht invallen bij Koffietijd? Of zijn groene avonturen bij omroep Llink? Zelfs zijn deelname aan Sterren dansen op het ijs zal nog maar bij enkelen een klein roestig belletje doen rinkelen.

Wat u moet onthouden over de sympathieke Westerweel zijn vooral deze twee dingen:

-Hij was lange tijd de schoonzoon van Herman van Veen. Nu niet meer. Die scheiding verliep niet helemaal pijnloos, maar we kunnen ons zomaar voorstellen dat Bas toch enigszins opgelucht is. Stelt u zich voor dat u bij elk bezoek aan uw schoonouders moest luisteren naar zangerig uitgesproken zinnen als‘Pophoppelepee Bas, Padam padam, mag ik de piepelepappele suiker even? Hadsekideee blauweplekkenikbeneendruppellaaaterrrr’.

-Bas Westerweel was de eerste presentator van de Nederlandse Fort Boyard. En dat beeld van die grote volwassen man die boven twee dwergen met bespottelijk grote sleutels in hun knuistjes uittorent, dat is met geen dertig pijpjes crack uit ons geheugen te wissen. Waarvoor hulde.