Vinnige tante

Harmke Pijpers (1946)

Kenners vragen zich nu meteen af: wat moet Harmke Pijpers nou op Lichtuitspotuit? Zo vergeten is zij toch niet, Harmke is nog regelmatig op BNR te horen, toch?

Nou, het had er voor Harmke heel anders uitgezien als de VPRO haar glansrijke carrière aldaar niet in de knop had gebroken. Ze was net zo lekker bezig met een serie over haar leven, een soort real life soap avant la lettre in de geest van Gert Jan Dröge. Maar wél bij de AVRO, en dat zinde hoofdredacteur VPRO-televisie Hans Maarten van den Brink niet. Toen Harmke hem in een interview in Met het oog op morgen, een vlerk noemde, escaleerde het conflict en was het optiefen geblazen, bij de VPRO. En bij de AVRO was ze vanaf 2002 niet meer welkom vanwege ‘niet volks genoeg’.

Want volks, dat kun je Harmke niet noemen, met haar helder articulerende, soms wat vinnige deftigemevrouwenstem.

Pijpers was niet voor één gat te vangen. Vanaf 2005 presenteerde ze het shownieuws in Talpa’s NSE. Zo kon het gebeuren dat Harmke, gehuld in couture van Oscar Suleyman en met toegeknepen ogen vol strakke eyeliner een item aankondigde over het nieuwe adoptieweesje van Brad Pitt en Angelina Jolie. Dat was het ook niet helemaal. Sterker nog: Talpa flopte volledig en Pijpers vond haar plek in de luwte van BNR.

Dat had allemaal heel anders kunnen lopen als RTL indertijd had ingezien dat niet Chazia Mourali, maar Harmke Pijpers de perfecte IJzeren Dame voor De Zwakste Schakel was. Een gemiste kans van epische proporties.