Topkop

Ad Visser (1947)

Ja, nee, prachtig hoor. Dat Ad Visser van 1970 tot 1985 elke week Avro’s Toppop presenteerde. Een hele prestatie.
En jaja, schitterend dat alle wereldsterren toen nog gewoon kwamen opdraven om voor de Nederlandse tv op te treden. Heel knap.
Oh tuurlijk was het hartstikke wild achter de schermen. Met allerlei opiaten en hectoliters drank. Gekke jaren waren dat hoor, met Penney de Jager. Superrrr indrukwekkend.

Maar wat Ad Visser tot een fascinerend fenomeen maakt is niet zozeer het feit dat ie anderhalf decennium in een gek pak  zangers en zangeressen aan elkaar babbelde. Het zijn eerder de soms krankzinnige projecten waarin de man zich stort.

Neem nou het prachtige stukje vinyl Het geheim van de wonderbaarlijke kubus, waarop Visser begeleid door muziek uitlegt hoe je snel de puzzel van Rubik op kunt lossen.

Of het multi-media project Sobriëtas uit 1982 (toen had je ongeveer 2,63 media) bestaande uit een sciencefictionroman met bijbehorend album met synthesizermuziek. Het daarvan afkomstige nummer Giddyap a gogo werd zelfs nog een klein hitje.

En herinnert u zich nog de beelden van Ad Visser die als een kind zo blij op een BMW staat te trommelen omdat ie er een elektronisch instrument van gemaakt heeft? Nee? Dan kent u vast nog wél de Brainsessions, die ontspannende muziek waar je aperelaxed van werd? Of de Kama Sutra Experience, waarvan zelfs het grootste ijskonijn veranderde in een wandelende druipkaars.

Het is allemaal Ad Visser. De man die begin deze eeuw bedacht dat hij ook een prima singer-songwriter zou zijn. Dat valt wat tegen vinden wij, maar het weerhield ‘m er dan weer niet van om meteen maar het langste lied ter wereld (8 uur, 42 minuten) te schrijven. Geen idee wie je er een plezier mee doet, maar het kon allemaal mooi mee in zijn autobiografie.

Ad Visser is óf volstrekt krankzinnig, óf een onbegrepen genie dat lekker doet waar ie zin in heeft. Wij hopen het tweede, want hij heeft onze sympathy vote, maar ja, we hoeven u niet uit te leggen hoe dun dat lijntje soms is.