Spraakwaterval

Extince (1967) 

Wat moet het leven van een Nederrapper toch vermoeiend zijn. Altijd maar ruzie maken met je concullega’s omdat ze je hebben gedist in een rap. Extince weet er alles van… Eerst kreeg hij de jongens van de Osdorp Posse over zich heen. Ze beschuldigden de rappende Brabander ervan dat hij achter hun rug om uit was op het geld van het nummer Turbotaal dat de Posse samen met Extince had opgenomen. Het resultaat: het prachtige pareltje ‘Braakwater‘, een persiflage op de hit waar Extince in 1995 mee was doorgebroken.Ons Brabantse spraakwatervalletje probeerde het al eerder als rappert. In de jaren tachtig kwam hem dat bijna op een rechtszaak te staan. Een advocaat van McDonalds dreigde met een flinke dwangsom vanwege oneigenlijk gebruik van een reclameliedje van de hamburgerboer. De Milkshake Rap werd daarna direct uit de handel genomen.

Het duurde dus nog tot halverwege de jaren negentig voor Extince serieus begon te scoren. In 2004 bracht Extince zijn tweede album uit, met alweer zo’n leuke dis. Deze keer was Brainpower de pineut, die kwaad reageerde met een 8.09 minuten durend nummer genaamd Ghostbusters. Extince liet zich daarop de verbale kaas niet van het brood eten. Drie jaar later kwam hij met een eveneens 8.09 minuten durend nummer, waarin hij afrekende met zijn bebrilde rivaal.

Je zou bijna vergeten waar Extince vandaan komt. Uit Brabant dus, waar hij als Peter Kops in Oosterhout werd geboren. Wat Extince tegenwoordig doet? Nou, nog steeds hetzelfde: beetje rappen, beetje dissen, je kent het wel. Of zoals Extince het zelf zou zeggen: ‘Je weet toch.’