Schaapje van Schaaps

Beertje van Beers (1972)

Kent u dat belegen mopje over ene Henk Poepjes die zijn naam wil veranderen? Als de ambtenaar bij de burgerlijke stand hem vraagt hoe hij voortaan wil heten, antwoordt hij ‘Jan Poepjes’.

Dat moet zo’n beetje het verhaal zijn toen Barbara Berina Beertje van Beers ergens midden jaren negentig van in Engeland van straat geplukt werd om Top of the Pops te presenteren (het staat er echt!). Ze had toen de kans om van die koddige naam af te komen, maar voor welke stage name koos ze?

Bear van Beers.

Tsja. Toen de Beerster weer terug in Nederland was, bereikte ze het allerhoogste wat een mens kan bereiken: ze werd de Nederlandse scheidsrechter in het gekkepakkenspektakel Spel zonder Grenzen. Daarbij verbleekt het schrijven van columns voor de Telegraaf of het presenteren van een vergeten FOX-quixzje.

Van Beers deed nog eenmaal een poging om die piek van haar roem terug te halen. Ze nam een mal liedje op met een grote beer (jajaja….). Maar ja, dat Ron Brandsteder daar succes mee had, betekent niet dat het voor alle stervelingen is weggelegd. Het filmpje is inmiddels uit ellende zelfs maar van Youtube verwijderd.

De lijn van opmerkelijke namen wordt bij de Van Beersjes ondertussen vrolijk doorgezet: haar dochtertje luistert naar de Peter Panesque naam Tigerlily.