Pien in de buuk

Monique Rosier (1963)

‘Monique Rosier kampte als jonge actrice acht jaar met een ernstige eetstoornis. Ze propte zich heimelijk en dwangmatig vol en braakte dan alles uit om slank te blijven.’

Tja.

Soms verloopt het researchen van BVN’ers anders dan je vooraf had verwacht. Want ook de schrijvers dezer teksten weten natuurlijk niet alles over die BVN’ers en komen dus zelf ook regelmatig voor verrassingen te staan.

Monique Rosier was in onze herinnering het stralende middelpunt van Zeg ‘ns AAA. Maar terwijl zij onder een IKEA-dekbedovertrek lag te rollebollen met Gert-Jan (gespeeld door de toen nog ongerepte Hans Cornelissen), zat Monique in gedachten alweer met haar hoofd in een zak paprikachips.

Gelukkig gaat het alweer heel lang goed met mevrouw Rosier. In De Wandeling vertelde ‘Neerlands meest ideale schoondochter’ dat haar man David ervandoor ging met Whoopi Goldberg en haar carrière in puin lang als gevolg van de ene ziekenhuisopname na de andere.

In Amerika zag Monique het licht. Ze kwam een dame tegen die haar vertelde over ‘het vrije eten’ en dit redde haar leven. Monique maakte van haar nood een deugd en alweer 25 jaar coacht ze mensen met eetproblemen. Ze schreef met succes een boek over eetstoornissen en pakte halverwege de jaren nul haar acteercarrière weer op met een rol in Onderweg Naar Morgen.

Maar we herinneren ons Monique vooral als die vrijgevochten en opgeruimde Pien. Met hippe jarentachtigbril, bovendien.