Kokkerette

Ria van Eijndhoven (1946)

Met de komst van de commercielen wordt er wat afgesudderd, -gesmoord en -gestoofd op de Nederlandse televisie. Hoe anders was dat in de jaren tachtig en negentig. Lang was Ria van Eijndhoven de enige tv-kok. Ze had in een klein hoekje van Avro’s Service Salon een krakkemikkig keukentje ingericht, alwaar ze eenvoudige doch voedzame recepten besprak.

Midden jaren negentig kwamen de publieke omroepen op het idee om Ria aan Manon Thomas te koppelen. Samen hadden ze dolle pret met hun programma Kook-tv. Vijf dagen per week bereidden ze betaalbare maaltijden en haalden ze allerlei mallemeiderige grappen met elkaar uit. Helaas is er geen fragment beschikbaar, maar in een aflevering kwam ter sprake hoe lastig het moest zijn als je maar één arm had. In de herinnering van de auteur van dit stukje bonden Ria en Manon ieder een arm op hun rug en probeerden aldus een pan op het vuur te zetten. Tot grote hilariteit van beide dames lukte dit voor geen meter. Ook het snijden van groenten bleek een hele klus. Een aantal kijkers reageerde furieus: dit was spotten met een lichamelijke handicap!

De storm waaide snel voorbij en inmiddels is ze de gerespecteerde grande dame van de Nederlandse gastronomie. Ze draagt de erespeld van De Kokkerie, een kookgenootschap voor topkoks dat Ria mede heeft opgericht. Bij haar 75e verjaardag noemde Joop Braakhekke haar zelfs de Julia Child van Nederland. Ze is al jaren niet meer op tv, maar schrijft nog wel kookboeken.

Maar kijk voordat u zelf aan het kokkerellen slaat eerst even deze hilarische aflevering terug van Borreltijd van Arjan Ederveen en Tosca Niterink. Hierin laat Ria zich van haar olijkste kant zien…