Hofnar

Edwin de Roy van Zuydewijn (1966)

Een parvenu is ‘iemand die tot een hogere klasse in de maatschappij, doch niet tot de daarbij behorende beschaving gekomen is.’ Het is het perfecte etiket voor Edwin de Roy van Zuydewijn, de man die trouwde met een nichtje van de koningin, en vervolgens als een olifant door de oranje porseleinkast denderde.

Niet dat De Roy nu zelf uit zo’n arm nest kwam trouwens. Weliswaar is de man niet van adel, maar stamt hij wel uit een patriciërsgeslacht. Dat zijn lieden die geen blauw bloed hebben, maar wel al eeuwen fijne baantjes als burgemeester en rechter naar elkaar toeschuiven. De jonge Edwin studeerde in Leiden en de VS, en was keurig lid van het Amsterdamse Corps.

Het ging mis toen De Roy in 2001 trouwde met Margarita, de 1 meter 20 hoge dochter van eikenknuffelaar Irene. Binnen no time maakten de twee zich onmogelijk binnen de First Family, met als hoogtepunt een interview met HP/de Tijd waarin de vuile koninklijke was buiten werd gehangen. Zo weten we nu dat sommige prinsen soms onder het balkonrandje stiekem de middelvinger opsteken naar het publiek uit Staphorst en Bunschoten dat zo enthousiast naar ze zwaait op Koninginnedag. En dat Irene graag een slokje van het lichaamsvocht van Herman ´Ik kom een druppel later´ Van Veen mocht nemen.

Helemaal hysterisch werd het toen Ed en Marg een bittere strijd om de voogdij van hun hond Paco gingen uitvechten. Inmiddels was het stel uit elkaar en Margarita weer opgenomen in de royale familieschoot. Edwin de Roy vult zijn tijd sindsdien met procederen tegen de staat, schrijven en voor de rechter verschijnen. Hij leeft naar eigen zeggen van giften, omdat niemand hem nog aan een baantje wil helpen. Misschien dat Randstad nog wat heeft?