Goed mens

Amanda Spoel (1952)

Wat was het toch altijd ontroerend, daar bij Avro’s Service Salon. In deze publieke oerversie van de Vijf Uurshow voelden de gasten zich meteen op hun gemak bij Amanda Alice Irene Spoel. Als presentatrice wist ze zich zó in te leven in haar gemankeerde gasten dat we kunnen stellen dat zij de grondlegger is van de emo-tv. Caroline Tensen, Wendy van Dijk, zorglabrador Natasja Froger en Yvon Jaspers, allemaal zijn ze schatplichtig aan Spoel als ze in een tv-uitzending zeggen: ‘Dat kan ik mij heel erg levendig voorstellen’.

Er ging geen week voorbij of er kwam wel iemand langs bij Service Salon met wie heel Nederland via Spoel mocht meeleven. Een bejaarde met een ratelende hartklep, een vrouw waar 25 jaar geleden een vrachtwagen overheen was gereden of een meervoudig gehandicapte oma die haar dito kleinkinderen nooit meer mocht zien. Allemaal zeiden ze: ‘Ik heb zo’n pijn Amanda. Het doet zo zeer…’ Waarop Amanda haar schoudervulling tegen zo’n schepsel aanduwde en zei: ‘Dat kan ik mij heel erg levendig voorstellen.’

En zo heeft Amanda Spoel zich jarenlang heel wat voorgesteld. Dat kon ook buiten beeld, bedacht Spoel. Toen Service Salon van de buis verdween, vervolgde ze haar carrière achter de schermen als verslaggeefster voor Netwerk en EénVandaag en als eigenaresse van een kralenwebshop. Ook kunt u haar inhuren voor een workshop ‘Glas smelten in de magnetron’. Of ze Servicesalon nog wel eens mist? Dat kunnen we ons haast niet voorstellen. En al helemaal niet levendig.