Boesjesman

Guido Jonckers (1947)

Veelgehoord misverstand op verjaardagen: als oude tekenfilmseries ter sprake komen hoor je vaak de naam ‘Boes Boes’ vallen.

Fout.

De beste os heet gewoon Boes. Zonder achternaam. Dat in het openingsliedje zijn naam twee keer achter elkaar wordt gezongen, doet daar niks aan af.

Weet u dat voor de volgende keer.

Wie afleveringen van de serie terugkijkt merkt dat ook cartoons uit de jaren tachtig nu traag overkomen. Gaat u maar eens tien minuten zitten voor Boes vist maar net. 626 seconden kijken naar een vissende gecastreerde stier, dat krijg je tegenwoordig niet meer verkocht hoor.

Waarom Boes ooit gecastreerd moest worden is overigens een bron van hoofdbrekens: op zijn boerderij liepen een schildpad, een hond, een olifant, een handjevol mollen en een gorilla (!) rond, waardoor de kans op ongewenste zwangerschappen vrij nihil was. Het zal het spreekwoordelijke sadisme van de Japanners wel geweest zijn. Daar in Azië werden de avonturen van de verder heel Hollandse Boes verfilmd.

Afijn.

De donkerbruine stem van het rondbuikige stuk vee werd verzorgd door acteur Guido Jonckers.  De Brother from Another Mother van Bill van Dijk kent u ook als de man die onvermoeibaar in een gele trui de producten van het Franse Moulinex in uw huiskamer bracht. Zijn strijkijzers streken het strakst, zijn koffiemachines leverden het beste aroma en zijn friteuses verspreiden de minste geurtjes. Persoonlijk hielden we meer van de deuntjes van soft-pornokoning Gert Wilden als het om het aanprijzen van elektrieke Moulinex-apparaten ging, maar goed.

Guido Jonckers hield zich ook bezig met serieuzere zaken, zoals toneelstukken van Tsjechov en een quizprogramma over darten. Maar dat mag u meteen weer vergeten, dat verbleekt allemaal bij zijn twee belangrijkste verdiensten voor de Nederlandse tv; de Moulinex-man en die norse os op klompen.